Blog

Goudsmeden is een geweldig vak!

Ik soldeer, hamer, giet en vorm er enthousiast op los met een stukje draad of plaat om tot een mooi eindresultaat te komen. Dit is altijd weer een unieke ervaring! Ik vind het een eer als ik word gevraagd om een sieraad te maken. Samen tot iets moois komen zodat je het met trots kunt dragen.

Een edelsteen in je sieraad verwerken

Edelstenen zijn zeldzame gesteenten die meestal worden bewerkt en verwerkt in sieraden. Ze kunnen in veel verschillende vormen geslepen worden. Het basisonderscheid wordt gemaakt tussen cabochon, waarbij de edelsteen in een bolle vorm wordt geslepen, en gefacetteerd, waarbij het oppervlak van de edelsteen wordt geslepen in verschillende facetten.

Bekende edelstenen zijn onder andere de amethist, aventurijn, citrien, diamant, granaat, maansteen, opaal, saffier, toermalijn, topaas en zirkoon.

Edelstenen beschikken over de volgende kenmerken:

Schoonheid; hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten. Duurzaamheid; hierbij wordt gekeken naar hardheid, breekbaarheid en chemische bestendigheid. Zeldzaamheid; hierbij wordt gekeken naar hoe vaak een steen in de natuur voor komt.

Vraag dus altijd bij het kiezen van de steen, naar de kenmerken die voor jou belangrijk zijn.

Hoe kun je je sieraden thuis schoonmaken?

Sieraden kun je schoonmaken door ze in een bakje met warm water, met daarin een klein beetje afwasmiddel te leggen. Met een oude zachte tandenborstel kun je je sieraad rustig borstelen om ook bij de lastige plekjes te komen.

Maar natuurlijk worden je sieraden het mooist of ze bij de goudsmid of juwelier professioneel laat reinigen. Bij kleine beschadigingen kun je je sieraad ook direct laten polijsten. Doe dit echter niet te vaak want bij het polijsten wordt er steeds een dun laagje weggehaald.

Sieraden mooi houden en bewaren

Als je sieraden niet draagt, bewaar ze dan altijd in een afgesloten doosje. Zo komt het sieraad niet in aanraking met lucht en zonlicht en voorkom je dat je dof of zwart (oxidatie) gaat worden.

Bewaar je sieraden niet in de badkamer. Hoe minder je sieraad in aanraking komt met lucht en vocht, hoe beter.

Doe je sieraden even af als je haarspray, parfum of deodorant gaat gebruiken. Ga je sporten, zwemmen, afwassen of andere schoonmaak klussen doen? Doe je sieraden dan ook even af.